Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

RaspArch Build 171102 :: Run Arch Linux on your Raspberry Pi 3 or Pi 2 computer :: Install using Win32 Disk Imager!

ABOUT RaspArch
The first version is from 150414. The second is from 151107. The third is from 160312 specially made for the new Raspberry Pi 3. The fourth version is from 161205. This version (171102) and version 161205 of RaspArch can of course also run on the “old” Raspberry Pi 2. RaspArch is a “remaster” of Arch Linux ARM. The original compressed system is of 231 MB. After I have added the LXDE Desktop environment, PulseAudio, Firefox, Yaourt and Gimp the system increased a lot. RaspArch is a “ready-to-go” ARM system. It must be installed on a Raspberry Pi 3 model B or Pi 2 computer.

MOST IMPORTANT CHANGE in version 171102: Use Win32 Disk Imager for the installation!

This version of RaspArch can be installed in Windows using Win32 Disk Imager. Previous versions could only be installed when running a Linux system. Using Win32 Disk Imager has one disadvantage though. Only about 1GB can be used as data storage no matter which card you use. The system is of 3GB and the system partition of 4GB. If you use a card of 32GB about 28GB will be unused. Yesterday a member at raspex.exton.se wrote about how to get rid of the 1GB limit after Win32 Disk Imager has been used:
– write the image with Win32 Disk Imager
– start up Ubuntu (or another Linux system)
– start GParted
– resize the SYSTEM partition
– done!
This screenshot shows that RaspArch now has about 25GB free storage: http://raspex.exton.se/rasparch-systemsize-after-resize.jpg

Study all installed packages in RaspArch: http://raspex.exton.se/rasparch-installed-packages-171102.txt

SCREENSHOTS
Screenshot 1 of RaspArch’s Desktop – YouTube and PulseAudio Control running: http://raspex.exton.se/rasparch-pavucontrol-youtube.jpg
Screenshot 2 of RaspArch’s Desktop – YouTube running: http://raspex.exton.se/rasparch-youtube-running-171102.jpg
Screenshot 3 – Yaourt running (while installing Geany): http://raspex.exton.se/rasparch-yaourt-command.jpg

READ MORE: http://raspex.exton.se/?p=749

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

extons bild

Softpedia about RaspArch Build 171102: A traditional distribution of GNU/Linux based on Arch Linux and designed for Raspberry Pi 3 and 2

"As Arch Linux is not the operating system for the regular user, RaspArch is targeted at the enthusiast/advanced Linux user who wants to have an Arch Linux-powered tiny computer near him/her, and who does not mind running commands in a terminal window from time to time.

However, RaspArch can be used like any other Arch Linux system. You can install additional packages from both the official Arch Linux software repositories or from AUR (Arch User Repository). The distribution is very fast and always includes the latest software versions available."

READ MORE: http://linux.softpedia.com/get/Linux-Distributions/RaspArch-103741.shtml

LINUX.EXTON.NET