Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

jb: Oj, skolan. elever.

Började jobba som lärare på gymnasiet för tre veckor sedan, nu är det heltid jag kör. Första veckan med lektioner nu och jag har börjat presentera mig för alla elver i de olika kurserna och visat upp Linux för dem. Skrämmande att så få faktiskt vet att Linux kan vara grafiskt. Jag frågar dem om Open Source kan skapa bra program, men få svarar på det. Sen frågar jag om de kör VLC och Firefox och de svarar att det gör de - för att det är bra program! Att det är Open Source har de ingen aning om..

Förhoppningsvis kommer jag enbart köra Linux här i skolan med eleverna. En klass protesterar och menar att de kommer få högre betyg om de kör Windows - som de redan kan.. Vilken syn de har på världen. I databashantering var det någon som tyckte vi skulle köra Access istället för MySQL eftersom Access är enklare skulle de kunna få högre betyg i ämnet. Att jag i tio minuter innan stått och förklarat för dem att de skall lära sig SQL för att de då kommer kunna använda flera databashanterare istället för att begränsa sig till Access.. hade ingen som helst betydelse.

- Jonas, varför väljer vi inte den enkla vägen?
- För att det finns inga enkla vägar i livet.

De flesta eleverna verkar iaf uppskatta att jag först kommer köra igenom teorin bakom och sedan låta dem arbeta mycket praktiskt. Jag tror det är en bra metod. Vi får se hur det slutar, det här året.. Smile

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

trajks bild

Jag har Jonas som lärare i gymnasiet. Han är fräck, cool, grym och fett trevlig. Ang Linux. Jag kan inget om Linux men skulle gärna velat veta en massa om Linux. Och Linux är inte lätt i början har man fått höra många gånger. Men har man rätt lärare till det så ska det gå hur bra som helst. Och jag tror att Jonas är den läraren som kan lära oss det på det rätta sättet och jag hoppas på att vi kommer att köra med Linux. Smile

Mvh; Miche =)

tomasuus bild

Själv kan jag bara säga att jag hade varit riktigt nöjd om jag hade fått möjligheten att lära mig linux medan jag ännu gick i skolan. Men antar det är som med mycket annat en del kommer uppskatta det medan andra inte gör det.Linux är inte svårt att lära sig det är bara lite annorlunda om man måste jämföra med Windows.

hoths bild

Va, vad menar de? Grafiskt har väl Linux varit nästan hela tiden? Låt gå att det mest sett ut som Windows 3.11, men i alla fall.

 

Visa "Compis Fusion" eller klippet nedan. Linux rockar brallan av Vista!
http://www.youtube.com/watch?v=bYsxaMyFV2Y&NR=1
Mycket stor imponator faktor!

 
----
Kom ihåg; 2007 blir det år då Linux slår igenom på allvar.

----
Linux växer snabbast!

gustavnilssons bild

De som tycker att de redan kan Windows är det ju bra för, för efter kursen kan de två operativsystem och fått lära sig något nytt. Att lära sig något nytt är att få valuta för sin skolpeng. "Det är bara i skolan man får något extra gratis", som min mattelärare brukar säga när lektionerna drar över.

polters bild

Oj, ganska inskränkt, men det är ju föga förvånande.
Men håll dom informerade om VARFÖR du lär ut med de verktyg du använder, för sånt hjälper nog till att hålla dom motiverade. Det vet man ju själv, när man hade lärare som inte hade någon aning om varför deras ämne var användbart.. man orkade inte bry sig då.. Syftet med kurs och verktyg är jätteviktigt.

misiu_mps bild

Du kan säga att betygen är främst för vad man har lärt sig och inte vad man kan i slutet (finns det nån som kan redan så är det tur för honom). Kan de windows så är det meningslöst att lära ut det i skolan (inte för att det är en mening med det överhuvudtaget). Om de skulle nu envisas för windows/access ändå så borde de få mycket hårdare uppgifter (så att det inte är för enkelt).

Det kanske motiverar de lite i början men såsmåningom måste du övertyga dem om de riktiga fördelarna med fri mjukvara och (främst) öppna standarder.

dholms bild

Använd dig av OpenOffice Base annars. Påminner mycket om hur Access fungerar och kan koppla sig mot de flesta SQL-databaser.

--
Don’t take life too seriously, you won’t get out alive.

hanumizzles bild

> Att det är Open Source har de ingen aning om..
 
Det bäst sätt att pwna sådan faslig okunnighet är att visa exempler inför dem. Så gjorde du.
 
--
Korrigera mina fel, är du snäll!

 
--
Svenska är inte mitt modersmål. Rätta mina många skrivfel, snälla, oavsett hur små de är.

bittins bild

Välommen till Gemenskapen Smile
annars om Jonas är trött finns alltid irc :>

själv kör vi Mac i skolan Wink

misiu_mps bild

Nu har du säkert bokat en fyra .. ehm, VG, även om du inte rör fingert på kursen hehe Wink

hanumizzles bild

Trivs, Trajk. Jag har lärt mig om Linux själv och jag tror att delar är egentligen mer logiska. Bland andra skillnader, för egen del, är /dev bättre än A:, C:, D: osv. på många sätt. En PowerPoint vars bilder sitter på 'E:' (flash drive) funkar inte längre när man går över till en dator med en nätverk filsystem som kallas 'E:' eftersom flash drive blir 'F:' eller ett så namn. Allt bryter ned; egentligen hände det med mig en gång.
 
--
Korrigera mina fel, är du snäll!
 
I take English for granted. It isn't 'kvlt' anymore.

 
--
Svenska är inte mitt modersmål. Rätta mina många skrivfel, snälla, oavsett hur små de är.

jonasbjorks bild

Jag har visat dem Compiz. Jag har börjat alla lektioner (första lektionen i varje kurs) med att ha ha ett tal med Stallman igång i bakgrunden och top igång i fullskärm på projektorn när de kommit in salen. Jag presenterade mig och började prata om Linux. Berättade att det de ser är Linux och hur fel de har när de tror att Linux är en svart bakgrund med en grå text. Avslutade top och körde htop samtidigt som jag säger "här ser ni! multimedia, färger - rubbet! allt finns i Linux!". Nästan alla har skrattat åt mig Sad.. Nåväl, tricket kom sedan när jag tryckte F11, då fönstret (gnome-terminal) blir normalt igen (och inte fullskärm) och de ser mitt vackra skrivbord med ikoner (openSUSE standardskrivbord). Compiz är naturligtvis laddat och jag wobblar med fönstret lite grann samtidigt som jag påminner dem om de häftiga(re) effekter man kan se i Vista.. Jag har startat totem och förberett den med en film "Truth Happens" som kommer från Red Hat (http://www.redhat.com/videos/ourfilms.html). Klickar på totem i aktivitetsfältet och kuben snurrar över till rätt sida. Startar ett gäng gnome-terminaler och kör top/htop i en del av dem. Spolar fram filmen lite och startar den. Kör "expose" effekten och visar att allt faktiskt rör sig i de små fönstren.. Maximerar totem som kör filmen och visar det som finns under (genom att dra i hörnet av fönstret). Lägger filmen över kanten och roterar kuben med musen, samtidigt som filmen körs.. openSUSE loggan väl synlig där. Berättar om det fantastiska grafikkort jag har i laptopen (intel 945) och hur lite resurser effekterna drar. Sedan backar jag filmen och kör den i fullskärm. Efteråt har jag berättat om vad filmen handlar om och sedan har jag spytt galla över Microsoft...

--
SUSE Linux
Jonas Björk - like.no.other
Now the mark is upon you, you just can't escape.

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .

jonasbjorks bild

I skolan sätter man betyg på kunskap. Inte elevens förmåga att lära sig. Det betyder i praktiken att en elev som redan kan allt skulle kunna testa sig hos läraren och på så sätt "slippa kursen". Målet med kursen finns angiven på www.skolverket.se och det är de målen eleven skall klara av, inget annat. Om en elev som inte kan något alls kommer in en kurs och lär sig snabbt är det bra för eleven, men jag sätter inte (får inte ens sätta) betyg på elevens inlärningsförmåga.

--
SUSE Linux
Jonas Björk - like.no.other
Now the mark is upon you, you just can't escape.

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .

hanumizzles bild

Vad betyder 'boka en fyra'?
 
--
Korrigera mina fel, är du snäll!
 
I take English for granted. It isn't 'kvlt' anymore.

 
--
Svenska är inte mitt modersmål. Rätta mina många skrivfel, snälla, oavsett hur små de är.

Kristians bild

Härligt, härligt Smile Får man fråga vilken Stallman-snutt du kör? Början på The Code?

----------------------------------
...but Sun Netbeans is my second home

---------------------------------------

 

misiu_mps bild

Och efter allt detta vill de fortfarande windows?

misiu_mps bild

Nu vet jag inte riktigt vad kursen ifråga består av (vad är det för kurs egentligen?) men det lät som om du får bestämma mycket om innehållet i den. Då kan du väl anpassa den till elevernas förmåga. Eller?

dholms bild

Det gamla svenska betygssystemet byggde på att man kunde få betyget 1-5 där 5 var bäst. Numera är det vanligare med G, VG och MVG som står för godkänd, väl godkänd och mycket väl godkänd. På högskole- och universitetsnivå så lever de gamla betygssystemen kvar i vissa kurser fast då är det vanligtvis 3-5 som gäller eftersom man oftast behöver ha 50% rätt på en tenta för att bli godkänd i kursen.

--
Don’t take life too seriously, you won’t get out alive.

Kristians bild

garanterad en fyra

----------------------------------
...but Sun Netbeans is my second home

---------------------------------------

 

Maarkuss bild

"Och efter allt detta vill de fortfarande windows?"

De är medvetna om att inte alla spel fungerar i GNU/Linux. Anledning nr 1 att de kör Windows.

elwiss bild

Kids .... Inte är dom som på det goda 70-talet inte..

jonasbjorks bild

Jag har flera kurser: Datorkommunikation, Operativsystem, Persondatorer, Databashantering och Projektarbete. Jag kan inte bestämma innehållet helt själv, det gör Skolverket med sina kursmål. Hur vi når målet är däremot rätt mycket upp till mig som lärare. Och du, skulle JAG anpassa kursen efter elevernas förmåga? Då känner inte du mig Smile. Svettas ska de göra! Smile

--
SUSE Linux
Jonas Björk - like.no.other
Now the mark is upon you, you just can't escape.

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .

hanumizzles bild

Jag, men PySol är mycket bättre än Windows bäst program, sol.exe. Det har hundratal olika solitaire spel, kan programmeras och har omgivande musik även.
 
--
"Checks dis out! I can force all the bloods to my face and gives myself a real cool blowjob!"

 
--
Svenska är inte mitt modersmål. Rätta mina många skrivfel, snälla, oavsett hur små de är.

hanumizzles bild

Jag skulle vilja ta dina kurser. Att svetta är bättre än att vara SUPERKVLTJÄTTELESS som jag alltid var i CISC 115 (C++ programmering).
 
iaf antar jag att ett gymnasium är likt en 'technical institute' eller de likanade. Har jag rätt?
 
--
Korrigera mina fel, är du snäll!

 
--
Svenska är inte mitt modersmål. Rätta mina många skrivfel, snälla, oavsett hur små de är.

misiu_mps bild

Svettas, det var precis vad jag menade men anpassing efter fömåga.

hanumizzles bild

* Ja
 
--
Korrigera mina fel, är du snäll!

 
--
Svenska är inte mitt modersmål. Rätta mina många skrivfel, snälla, oavsett hur små de är.

Kristians bild

Gymnasiet är "High school"

----------------------------------
...but Sun Netbeans is my second home

---------------------------------------

 

dholms bild

hanumizzles bild

Aha, tack!
 
--
Korrigera mina fel, är du snäll!

 
--
Svenska är inte mitt modersmål. Rätta mina många skrivfel, snälla, oavsett hur små de är.

hanumizzles bild

Vi hade inga så advancerade kurser i mitt gymnasium - bara 'Computer Applications' och Visual Basic med (den bestående) Fröken Co-tugboat.
 
--
Korrigera mina fel, är du snäll!

 
--
Svenska är inte mitt modersmål. Rätta mina många skrivfel, snälla, oavsett hur små de är.